Michelle McNamara's 'I'll Be Gone in the Dark' over Golden State Killer nu true crime-serie bij HBO
15-07-2020 / Lebowski Publishers

I'll Be Gone in the Dark, het boek dat voortkwam uit het onderzoek naar de Golden State Killer door Michelle McNamara, na haar dood voltooid door schrijver Billy Jensen en researcher Paul Haynes, is vanaf juli 2020 te streamen als zesdelige docuserie op HBO. In het Nederlands verscheen het boek in 2018 als Ik zal verdwijnen in het donker, vertaald door Theo Schoemaker, Bart Gravendaal en Gerda Baardman.

Lang een van de beroemdste cold cases van Amerika: de man die in Californië tussen 1974 en 1986 verdacht werd van tientallen moorden en verkrachtingen, en te boek stond als de East Area Rapist. Michelle McNamara raakte door hem gefascineerd en gaf hem de bijnaam Golden State Killer. Vijf jaar lang werkte ze dag en nacht aan de zaak, een obsessie. Ze publiceerde in aanloop naar dit boek veelvuldig over haar onderzoek, maar overleed plots in 2016. McNamara's echtgenoot, komiek en acteur, Patton Oswalt, vroeg na haar dood schrijver Billy Jensen en researcher Paul Haynes haar boek te voltooien. In 2018 werd de Golden State Killer opgepakt, mede door het onderzoek van McNamara; in 2020 bekende Joseph DeAngelo dertien moorden en meer dan zestig verkrachtingen.

Nu is er de zesdelige HBO-serie I'll Be Gone in the Dark. 'Kijk niet ’s avonds, als je alleen bent. Zeker niet als je daarna rustig wilt slapen', waarschuwt NRC in een recensie, en geeft de serie vier ballen (het boek gaven ze vijf). 'De documentaire beschrijft de aanvallen uitvoerig, maar maakt ze op geen enkel moment sensationeel. Toch zijn de details zo gruwelijk – en vaak door McNamara zo knap verwoord – dat je onopgemerkt steeds verder van je scherm gaat zitten. Maar de tv uitzetten, is geen optie.'